Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Στον Προφήτη Ηλία, στο Κάτω Κοπανάκι

Στις 20 Ιουλίου ήταν η εορτή του Προφήτη Ηλία, και όπως σε ολους τους φερώνυμους Ναούς και εξωκλήσια στις κορυφές των λόφων, έτσι και εμείς στο Κάτω Κοπανάκι συγκεντρωθήκαμε στο εκκλησάκι του Α’ι’-Λιά, στο δρόμο που οδηγεί προς το Αρτίκι από την εθνική περίπου 300 μέτρα και επάνω στο ύψωμα.

Το εκκλησάκι κτίστηκε περί το 1992 πάνω στα χαλάσματα μιας παλιάς εκκλησίας του 14 αιώνα όπως λένε οι παλιοί. Σκέψη για την κατασκευή ήταν των Αποστόλη Παυλόπουλου, Γιάννη Δεδεμάδη και Θεοδ. Παπατσώρη με δικές τους δαπάνες. Το οικόπεδο παραχωρήθηκε με ευχαρίστηση για αυτό το σκοπό, από τους απογόνους του αείμνηστου Σωτήρη Σοφού. Σήμερα το εκκλησίασμα από πιστούς ήταν αρκετό και μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας προσφέρθηκαν από τον Αλέκο Χαντζάκη, εκκλησιαστικό σύμβουλο και ταμία της Ενορίας μας, καθώς και διοικητικό μέλος του “ΛΙΘΕΡΟΥ”, σπιτίσιο ζημωτό ψωμί και τυρί, φτιαγμένα απο τα χέρια της συζύγου του Τούλας, καθώς και κρασί από το αμπέλι του στην Τσούκιζα, εκτός από τις αρτοκλασίες των υπολοίπων. Χρόνια πολλά, σε εορτάζοντες και μη, ευχηθήκαμε όλοι μας και του χρόνου πάλι με υγεία να ξανασυναντηθούμε.

Δημήτρης Μπρούστης

(Από kopanakinews)

Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Διάνοιξη δρόμων από το Δήμο Αετού ύστερα από αίτημα της Α.Ε. ΛΙΘΕΡΟΣ

Πρόσφατα έγινε διάνοιξη του δρόμου από το Κ. Κοπανάκι μέχρι τον Άγιο Δημήτριο και από την Εκκλησία του Αγίου Ιωάννη μέχρι τον προαναφερθέντα δρόμο.

Οι δρόμοι αυτοί θα εξυπηρετήσουν τους διαμένοντες και επισκεπτόμενους το Κοπανάκι, θα δώσουν μεγαλύτερη αξία στους παρόδιους αγρούς, θα χρησιμεύσουν ως αντιπυρικές ζώνες και θα διευκολύνουν τα πυροσβεστικά οχήματα αν, ό μη γένοιτο, χρειασθεί να σβήσουν τυχόν πυρκαγιά.

Η διάνοιξη έγινε από τον Δήμο Αετού ύστερα από αίτημα της Α.Ε. ΛΙΘΕΡΟΣ και με την ευγενική χορηγία των συμπατριωτών μας Νικολάου και Άννας Ρήγα, Γεωργίας Ρήγα, Αθανασίου Κώνστα, Γιώργου Φιλντίση, οι οποίοι παρεχώρησαν μέρος από τα χωράφια τους για την διεύρυνση των υπαρχόντων μονοπατιών.

Μετά την δημοσίευση θα μας δοθεί έτσι η δυνατότητα να εκφράσουμε δημοσίως τις ευχαριστίες μας προς τον Δήμαρχο και τα προαναφερθέντα πρόσωπα.

Επίσης, εκτιμούμε ιδιαίτερα την υποστήριξη του kopanakinews σχετικά με το αίτημα της εταιρείας ΛΙΘΕΡΟΣ να χαρακτηριστεί το Κάτω Κοπανάκι ως οικισμός προϋφιστάμενος του 1923, για να καταστεί δυνατή η οικοδόμηση των «οικοπέδων» που βρίσκονται μέσα στον υφιστάμενο πολεοδομικό ιστό, τα οποία σήμερα δεν είναι εφικτό να οικοδομηθούν. Θα καταστεί επίσης εφικτή η ανακαίνιση και επέκταση των υπαρχουσών οικιών, ούτως ώστε να κατοικηθούν και αυτές, έστω κατά τα Σαββατοκύριακα και κατά τις μέρες των διακοπών.

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, μία τέτοια ενέργεια θα αναζωογονήσει την ανοικοδόμηση στο χωριό μας, η οποία θα τονώσει τις επαγγελματικές δραστηριότητες στην περιοχή μας και θα καταπολεμήσει την ανεργία.

Με εκτίμηση

Α. Τζαβέλλας

(Από kopanakinews)